Susan Sontag

Susan Sontag, geboren als Susan Rosenblatt (New York, 16 januari 1933 – 28 december 2004), was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste. In 1977 bundelde ze een aantal essays over de rol van fotografie in de kapitalistische maatschappij van de jaren 70. ‘In Plato’s Cave’ is het eerste deel in haar essaybundel. Ze betoogt daarin dat de mens zich nog steeds in Plato’s grot bevindt. Veranderingen in de fotografie zijn voorwaarden voor gevangenschap en creëren een soort ‘ethiek van de visie’ en het gevoel dat we de hele wereld in ons hoofd kunnen bevatten.

Foto’s verzamelen is in zekere zin verzamelen voor de wereld. Foto’s zijn artefacten die de omgeving creëren en condenseren in iets wat wij als modern beschouwen. Ze stelt dat door iets te fotograferen je eigenaar wordt van dat onderwerp en zo een soort kennisachtige relatie met de wereld creëert. Fotografie creëert een miniatuurweergave van delen (altijd slechts delen) van de zichtbare wereld die iedereen als zijn eigendom kan verwerven. Foto’s zijn een soort bewijs, een getuigenis, en daarom zijn ze zo belangrijk voor de bureaucratie. Ze zijn een controle-instrument en ze hebben het vermogen om te veroordelen.

Maar Fotografie is altijd een interpretatie van de wereld. Een interpretatie die wordt bepeeld door conventies, ideologie en de tijdsgeest, aan de kant van de fotograaf of aan de kant van de persoon die de foto bekijkt. Het is onvermijdelijk dat fotografen altijd hun eigen voorkeur opleggen aan hun product door te kiezen waar en hoe ze hun camera richten.

Mensen hebben een afhankelijkheid van fotografie ontwikkeld omwille van het loutere vermogen om iets te ervaren dat betekenis heeft. Door de ervaring om te zetten in een beeld geeft fotografie vorm en tijd aan een voorbijgaande ervaring. Met andere woorden, we hebben onze camera nodig om ervaringen te realiseren en te onderbouwen.

 

Mensen fotograferen is ze schenden, door ze te zien zoals ze zichzelf nooit zien, door ze te doorgronden zoals ze dat nooit zelf gekund hebben. Het verandert mensen in objecten die symbolisch kan bezitten. Net zoals een camera de sublimatie van een pistool is, is het fotograferen van iemand een subliminale moord, een zachte moord die past bij de verdrietige en angstige tijd waarin we leven.

Een foto is een gebeurtenis die in principe tot in de eeuwigheid blijft hangen. Het is een manier om deel te nemen aan een evenement zonder er deel van uit te maken. Sontag ziet de camera en een soort gesublimeerd wapen, en het fotograferen als symbolisch schieten, of zelfs verkrachten. Sontag vergelijkt fotografie met verkrachting, omdat we in de fotografie mensen zien op een manier die niet voor henzelf beschikbaar is en we kennis van hen verwerven die nooit van hen kan zijn, en zo maakt fotografie mensen tot objecten die kunnen worden onderworpen aan symbolisch eigendom.

Fotografie is voor Sontag ook een vorm van nostalgie, een poging om verbinding te maken met een voorbijgaande werkelijkheid en deze in handen te krijgen. Fotografie geeft betekenis aan het moment, en zoals Sontag stelt, is een gefotografeerd moment een bevoorrecht moment dat om culturele redenen is gekozen. Fotografie verandert een moment in een evenement, want een evenement is iets dat de moeite waard is om te fotograferen, maar het is de ideologie die bepaalt wat het beeld waard is.

Maar hoewel fotografie een moment vastlegt en er betekenis aan geeft, is de kracht ervan niet constant. Herhaling van beelden, of het nu horror of pornografie is, vermindert de impact van hun affectieve capaciteiten en de gebeurtenis wordt minder reëel, minder echt.

Als afsluiting van “In Plato’s Cave” merkt Sontag op hoe fotografie de geschiedenis scheidt in niet-verwante breuken, een verzameling anekdotes. Maar we zijn nu allemaal verslaafd aan het goedkeuren en bekrachtigen van de werkelijkheid door middel van fotografie. Tegenwoordig bestaat alles om gefotografeerd te worden.

Wat vind jij van dit topic?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.

Instagram
Text widget

Aenean congue blandit semper. Nulla sodales convallis risus vitae ultrices. Sed tempor nulla vel sodales facilisis. Curabitur cursus egestas bibendum.