portretsaulleiter

SAUL LEITER

Ik loop al een tijdje te peinzen waar ik naartoe wil met mijn fotografie. En dan loop ik Saul Leiter tegen het lijf. Figuurlijk dan want de man is ondertussen al een tijdje dood. Het was een aangename kennismaking. Lees en kijk.
Saul Leiter, geboren in 1923 in Pittsburgh, Pennsylvania, was een kunstenaar die de grenzen van de fotografie en schilderkunst op unieke wijze verkende. Zijn reis begon als schilder, maar het was in de straten van New York, waar hij zich in de jaren 1940 vestigde, dat hij zijn roeping als fotograaf ontdekte.
Leiters werk is doordrenkt van een gevoel van contemplatie en ongrijpbare schoonheid. Zijn vroege zwart-witfoto’s getuigen van een subtiel begrip van compositie en moment. Het was echter zijn vroege omarming van kleurenfotografie die hem onderscheidde van zijn tijdgenoten.
In een periode waarin zwart-wit de norm was, omarmde Leiter kleur als een essentieel element van zijn visuele taal. Zijn gebruik van kleur was niet luidruchtig of overdreven, maar subtiel en doordacht. Hij legde de poëzie vast in alledaagse momenten, vaak verscholen in de schaduwen van de stad.
Een van zijn kenmerkende technieken was het gebruik van reflecties en regenachtige oppervlakken. Dit gaf zijn werk een dromerig karakter, alsof de realiteit door een zachte sluier van nostalgie werd gezien. Zijn vermogen om de stedelijke omgeving te transformeren in een visuele symfonie van kleuren en vormen was grensverleggend.
Leiters invloed op de fotografiewereld kan niet worden onderschat. Zijn werk heeft generaties fotografen geïnspireerd om verder te kijken dan het voor de hand liggende. Hedendaagse straatfotografen putten nog steeds uit zijn erfenis, waarbij ze zijn gevoel voor atmosfeer en zijn vermogen om schoonheid te ontdekken in het alledaagse waarderen.
In een tijdperk waarin kleurenfotografie een onontgonnen terrein was, creëerde Saul Leiter een visueel testament van verfijning en verbeeldingskracht. Zijn vermogen om de ziel van het stadsleven vast te leggen, doordrenkt met een zachte melancholie, blijft een bron van inspiratie en bewondering. Saul Leiter overleed op 26 november 2013 in New York op 89-jarige leeftijd.

Misschien vind je dit ook leuk

Elliott Erwitt

ELLIOTT ERWITT

Geschatte leestijd: 2 minuten Eliot Erwitt, een meesterlijke fotograaf bekend om zijn treffende beelden, heeft de wereld betoverd met zijn unieke kijk op het

Larry Fink

LARRY FINK

Geschatte leestijd: 2 minuten Larry Fink, geboren op 28 maart 1941, is een invloedrijke Amerikaanse fotograaf die bekend staat om zijn documentaire stijl en

Porto

VAN PORTO NAAR PORTO

Geschatte leestijd: < 1 minuut Nee, dit is geen reisverslag van onze trip van Porto naar Santiago de Compostela en terug. Het zijn wel beelden