Tsiribihina_8

TSIHIRIBINA

Geschatte leestijd: 2 minuten

Even een lesje aardrijkskunde. De Tsiribihina ontspringt in het centrale deel van Madagaskar, nabij de stad Miandrivazo, uit de samenvloeiing van de rivieren Mahajilo en Mania. Onderweg doorkruist de rivier eerst de Bongolava-vlakte en de Bemaraha-kloven, en stroomt dan door de vruchtbare Menabe-vlakte waar het kleine meren en grote moerassen vormt. De Tsiribihina eindigt in een groot delta in het Kanaal van Mozambique, 50 km ten noorden van Morondava.

Het plan is de Tsiribihina af te varen met een houten prauw. Je kan ook een motorbootje nemen maar dat gaat te snel naar onze zin. Polepole, slowly. Alles moet mee: onze koffers, tenten, eten, water. We zijn met vier: mijn vrouw en ik, een kok en een gids. De kok en de gids zorgen ook voor het peddelen. Als ik de houten zitjes zie begin ik te vrezen voor 3 oncomfortabele dagen en veel rugpijn. Maar onderschat de Malagassi niet. Van onze valiezen en een stel matrasjes maken ze comfortabele zitjes.

De rivier is het hele jaar door bevaarbaar, maar kan tijdens het droge seizoen, vanaf begin augustus, moeilijker zijn vanwege het lage waterpeil.
Langs de rivier kom je weelderige bossen en weilanden, droge en woestijnachtige gebieden, steile rotswanden en wilde dieren tegen: lemuren, krokodillen, kameleons, waterschildpadden en een verscheidenheid aan vogels en vissen. Die laatste komen veelvuldig op ons bord terecht. Het is eens wat anders dan de afdaling van de Lesse.

Aan het einde van de tocht worden we opgewacht door enkele lokale boeren elk met een kar getrokken door een zebu. Die brengt ons naar Hotel-Restaurant Karibo in Belo-sur-Tsiribihina. Zoals elke andere dag is het ook vandaag markt.

Het plan is om noordwaarts te trekken naar Tsingy de Bemaraha NP.  Dat gaat over ruw terrein en we moeten ook een rivier oversteken en dat is een probleem. Het heeft de voorbije maanden flink geregend, te flink want we kunnen het water niet over. De plannen worden herbekeken. Op de weg naar Morondava ligt het Kirindy reservaat. Primitief maar veel te zien. Dat gaan we doen. Op de weg naar het Kirindy reservaat stoppen we nog aan de avenue des Baobabs.

We blijven 3 dagen in het natuurpark en gaan dan verder naar Morondava, nemen een binnenlandse vlucht naar Toliara en een taxi Brousse naar Ifaty voor een dag of 3 strandvakantie. Onze chauffeur zal ons daar oppikken voor een trip naar Fianarantsoa.

Lees het fotoverslag van de treinrit van Fianarantsoa naar Manakara.

Wil je zelf naar Madagaskar? www.gassitours.com en doe Mister Belaza de groeten van Toni from Belgium.

Misschien vind je dit ook leuk

Elliott Erwitt

ELLIOTT ERWITT

Geschatte leestijd: 2 minuten Eliot Erwitt, een meesterlijke fotograaf bekend om zijn treffende beelden, heeft de wereld betoverd met zijn unieke kijk op het

Larry Fink

LARRY FINK

Geschatte leestijd: 2 minuten Larry Fink, geboren op 28 maart 1941, is een invloedrijke Amerikaanse fotograaf die bekend staat om zijn documentaire stijl en

SAUL LEITER

Geschatte leestijd: 2 minuten Ik loop al een tijdje te peinzen waar ik naartoe wil met mijn fotografie. En dan loop ik Saul Leiter