Tsiribihina_8

TSIHIRIBINA

Geschatte leestijd: 2 minuten

Even een lesje aardrijkskunde. De Tsiribihina ontspringt in het centrale deel van Madagaskar, nabij de stad Miandrivazo, uit de samenvloeiing van de rivieren Mahajilo en Mania. Onderweg doorkruist de rivier eerst de Bongolava-vlakte en de Bemaraha-kloven, en stroomt dan door de vruchtbare Menabe-vlakte waar het kleine meren en grote moerassen vormt. De Tsiribihina eindigt in een groot delta in het Kanaal van Mozambique, 50 km ten noorden van Morondava.

Het plan is de Tsiribihina af te varen met een houten prauw. Je kan ook een motorbootje nemen maar dat gaat te snel naar onze zin. Polepole, slowly. Alles moet mee: onze koffers, tenten, eten, water. We zijn met vier: mijn vrouw en ik, een kok en een gids. De kok en de gids zorgen ook voor het peddelen. Als ik de houten zitjes zie begin ik te vrezen voor 3 oncomfortabele dagen en veel rugpijn. Maar onderschat de Malagassi niet. Van onze valiezen en een stel matrasjes maken ze comfortabele zitjes.

De rivier is het hele jaar door bevaarbaar, maar kan tijdens het droge seizoen, vanaf begin augustus, moeilijker zijn vanwege het lage waterpeil.
Langs de rivier kom je weelderige bossen en weilanden, droge en woestijnachtige gebieden, steile rotswanden en wilde dieren tegen: lemuren, krokodillen, kameleons, waterschildpadden en een verscheidenheid aan vogels en vissen. Die laatste komen veelvuldig op ons bord terecht. Het is eens wat anders dan de afdaling van de Lesse.

Aan het einde van de tocht worden we opgewacht door enkele lokale boeren elk met een kar getrokken door een zebu. Die brengt ons naar Hotel-Restaurant Karibo in Belo-sur-Tsiribihina. Zoals elke andere dag is het ook vandaag markt.

Het plan is om noordwaarts te trekken naar Tsingy de Bemaraha NP.  Dat gaat over ruw terrein en we moeten ook een rivier oversteken en dat is een probleem. Het heeft de voorbije maanden flink geregend, te flink want we kunnen het water niet over. De plannen worden herbekeken. Op de weg naar Morondava ligt het Kirindy reservaat. Primitief maar veel te zien. Dat gaan we doen. Op de weg naar het Kirindy reservaat stoppen we nog aan de avenue des Baobabs.

We blijven 3 dagen in het natuurpark en gaan dan verder naar Morondava, nemen een binnenlandse vlucht naar Toliara en een taxi Brousse naar Ifaty voor een dag of 3 strandvakantie. Onze chauffeur zal ons daar oppikken voor een trip naar Fianarantsoa.

Lees het fotoverslag van de treinrit van Fianarantsoa naar Manakara.

Wil je zelf naar Madagaskar? www.gassitours.com en doe Mister Belaza de groeten van Toni from Belgium.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien vind je dit ook leuk

DE TREIN NAAR MANAKARA

Geschatte leestijd: 3 minuten Voor alle duidelijkheid: we zitten in Madagaskar, een dikke vierhonderd kilometer onder de hoofdstad Antananarivo. Het is vroeg in de

WANDELEN DOOR DEINZE

Geschatte leestijd: < 1 minuten Deze week een paar keer gaan wandelen in Deinze, een opdracht voor de module reportagefotografie. Het was de bedoeling om

PLAZA DORREGO

Geschatte leestijd: < 1 minuten La Plaza Dorrego is een plein gelegen in de historische wijk San Telmo in Buenos Aires, Argentinië. Het is een

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x