VIVIAN MAIER

Vivian Maier was een Amerikaanse straatfotografe en kindermeisje wiens werk pas na haar dood werd ontdekt en internationale erkenning kreeg. Ze werd geboren in 1926 in New York City en bracht het grootste deel van haar leven door in Chicago. Tijdens haar leven maakte Maier naar schatting meer dan 100.000 foto’s, die ze nooit publiekelijk tentoonstelde of publiceerde. Dit heeft bijgedragen aan de mysterieuze uitstraling van haar werk en haar persoon. Vooral in de jaren ’50 en ’60 was ze zeer aktief
Na haar dood in 2009 werden haar foto’s ontdekt door John Maloof, die op zoek was naar historische foto’s van Chicago voor een boek dat hij aan het schrijven was. Hij kocht een doos met Maier’s negatieven op een veiling en ontdekte al snel dat hij een schat aan fotografisch werk in handen had.
Vivian Maier stond bekend om haar unieke fotografische stijl en haar vermogen om alledaagse momenten vast te leggen met een scherp oog voor detail.  Ze maakte voornamelijk zwart-witfoto’s, die haar werk een tijdloze uitstraling geven. Haar foto’s zijn vaak contrastrijk en hebben een grote diepte. Ze een meester in het creëren van composities. Ze gebruikte vaak schaduwen, lijnen en patronen om visueel interessante afbeeldingen te maken. Mensen vormen een belangrijk onderdeel van het werk van Maier. Ze fotografeerde mensen van alle leeftijden en sociale achtergronden, en slaagde erin om de menselijke emotie en interactie op straat vast te leggen. Haar werk wordt gekenmerkt door een scherp oog voor detail en compositie, evenals een unieke blik op het dagelijkse leven in de stad.
Maier fotografeerde voornamelijk in zwart-wit en gebruikte vaak haar Rolleiflex-camera om mensen en situaties vanuit een lager perspectief te fotograferen, wat resulteerde in foto’s met een unieke en ongebruikelijke hoek. Haar werk bevat vaak sterke contrasten en duidelijke lijnen, waardoor de foto’s een grafische kwaliteit hebben.
Een ander kenmerkend aspect van Maier’s werk is haar vermogen om spontane momenten vast te leggen. Haar foto’s tonen vaak mensen in alledaagse situaties en momenten van emotie en interactie. Maier had een talent voor het vastleggen van complexe menselijke relaties en emoties in haar foto’s.
Over het algemeen wordt het werk van Vivian Maier gekenmerkt door een opmerkelijke originaliteit en een unieke, persoonlijke visie op de wereld. Haar werk wordt vaak beschouwd als een belangrijk voorbeeld van de straatfotografie en heeft een grote invloed gehad op de hedendaagse fotografie.
Vivian Maier was als persson zeer op zichzelf gericht en er is nog veel onbekend over haar persoonlijkheid en achtergrond. Ze werd geboren in New York City en groeide op in Frankrijk voordat ze terugkeerde naar de Verenigde Staten. Ze werkte jarenlang als nanny voor verschillende families in Chicago en New York City, en fotografeerde in haar vrije tijd. Mensen die haar hebben gekend, beschrijven haar als een excentrieke en eigenzinnige persoonlijkheid. Ze was vaak gekleed in mannenkleren en droeg een deukhoed. Ze was ook zeer gereserveerd en sprak zelden over haar persoonlijke leven, zelfs niet met de kinderen waarvoor ze zorgde. Na haar dood werd ontdekt dat Maier leefde in armoede en sociale isolatie. Ze had geen contact meer met haar familie en was niet bekend in de fotografiegemeenschap, hoewel ze duizenden foto’s had gemaakt in haar leven. Hoewel er weinig bekend is over Vivian Maier als persoon, blijft haar werk een belangrijke erfenis voor de fotografiewereld en is het een weerspiegeling van haar unieke kijk op de wereld.

http://www.vivianmaier.com

Misschien vind je dit ook leuk

Elliott Erwitt

ELLIOTT ERWITT

Geschatte leestijd: 2 minuten Eliot Erwitt, een meesterlijke fotograaf bekend om zijn treffende beelden, heeft de wereld betoverd met zijn unieke kijk op het

Larry Fink

LARRY FINK

Geschatte leestijd: 2 minuten Larry Fink, geboren op 28 maart 1941, is een invloedrijke Amerikaanse fotograaf die bekend staat om zijn documentaire stijl en

SAUL LEITER

Geschatte leestijd: 2 minuten Ik loop al een tijdje te peinzen waar ik naartoe wil met mijn fotografie. En dan loop ik Saul Leiter