Oeps!

Vroeg of laat gebeurt het. Je was verstrooid, met twee dingen tegelijk bezig en voor je het goed en wel besefte was die belangrijke foto weg. Bestanden gewist, kaartje uit de kaartlezer gehaald terwijl de pc nog bezig was, … 

Stop! Voor je verder gaat: leg die kaart opzij en gebruik ze niet meer tot ik het zeg. Door te formatteren of te wissen heb je ruimte op de kaart beschikbaar gemaakt om opnieuw te beschrijven. Er is nog niets verwijderd, de foto staat er nog. Stel het je zo voor: de naam van de foto is gewist uit de inhoudsopgave van je geheugenkaart. Je SD-kaart kan de foto niet terugvinden.

Gelukkig bestaat er software die dat wel kan: data recovery software. Als je gaat zoeken op het internet dan vind je er tientallen. Ik gebruik EaseUS Data Recovery Wizard en ik ben daar tevreden over. Ik gebruik het gelukkig niet veel maar af en toe krijg ik de vraag of ik eens zou kunnen helpen met het oplossen van een probleempje. Een volledige, levenslange versie van de software is niet goedkoop: 150€. Als ik daarmee mijn dierbare foto’s of belangrijke documenten kan terugkrijgen, dan heb ik dat daar graag voor over. Of je betaalt 100€ voor een abonnement-versie die 1 jaar geldig is of 70€ voor een abonnement-versie die een maand werkt. Ik denk dat het slim is om voor de volledige versie te gaan. De optie 1 jaar voor 100€ of 70€ voor 1 maand worden automatisch verlengd. Vergeet je je abonnement op te zeggen dan wordt het pas duur.

De software werkt trouwens niet alleen voor je SD-kaart. Ook bestanden die op je vaste of verwisselbare harde schijf of een USB-stick staan kan je er mee terugvinden en herstellen.

Bij sommige leveranciers kan je vergelijkbare software gratis downloaden en je kan er je bestanden gratis mee terugvinden. Terugvinden maar niet terugkrijgen, daarvoor moet je dan eerst betalen. En vaak komt dat dan duurder uit. Een verwittigd man, je weet wel.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het hele proces bestaat uit 4 stappen:

  1. Het programma downloaden, installeren en opstarten
  2. Een scan uitvoeren
  3. De teruggevonden bestanden bekijken en selecteren wat je wil redden
  4. De geselecteerde bestanden herstellen en wegschrijven naar een veilige plek

Het programma downloaden, installeren en opstarten

Download het programma van de website https://www.easeus.com/datarecoverywizard/ en installeer het op je pc. Installeer het niet op de schijf waarop je gegevens verloren gingen. De verloren bestanden zouden kunnen overschreven worden en dan ben je ze echt kwijt

Als je het programma start verschijnt er een venster met daarop alle locaties op je pc of verbonden met je pc: je bureaublad, Windows bibliotheken, harde schijven (intern of verwisselbaar), USB-sticks en geheugenkaarten.

Het is handig als je vooraf in de verkenner kijkt welke driveletter je SD-kaart heeft gekregen.

data recovery

Een scan uitvoeren

Selecteer je SD-kaart en klik op de knop > scan om te beginnen met het zoeken naar gegevens. De software leest de partitie tabel van de SD-kaart (zeg maar de inhoudsopgave) en toont alle informatie over verwijderde gegevens.

Het proces gebeurt in 2 stappen. De eerste scan zal zeer snel zijn. De software zoekt eerst oppervlakkig. De kans is groot dat je dan al je foto’s ziet verschijnen.

Na de quick scan, zal de software een nieuwe scan uitvoeren, dit keer sector per sector. Dat duurt beduidend langer dan de eerste scan.

De software toont in een procesbalk de status van de herstelling. Er is een stop- en een pauseknop. Je kan de scan tijdelijk onderbreken en later hervatten.

Onder de proces balk ziet u de geschatte resterende tijd en een scan pictogram toont de voortgang van het proces in percentages. Wees alstublieft geduldig en onderbreek liever niet in het midden van het proces als dat niet nodig is.

data recovery

Stap 3: gevonden bestanden inspecteren

Het scan-resultaat is verdeeld in 3 delen. Aan de linkerkant zie je de mappenstructuur. Het raam in het midden toont alle bestanden en mappen onder de geselecteerde map in het linker venster met meer informatie (datum en type). Het raam aan de rechterzijde toont een miniatuur en informatie voor de in het midden venster gekozene bestand. Het voorziet in een preview optie om een aantal specifieke bestandstypen in het programma vooraf te bekijken. In plaats van een lijstweergave kan je ook opteren voor een weergave met tegels.

Stap 4: De geselecteerde bestanden herstellen

Na de preview of zoekopdracht kunt u de gewenste bestanden kiezen en op de Herstelknop drukken om ze te herstellen en ze op uw computer of opslagapparaat op te slaan. Denk er aan dat je de bestanden niet opslaat op het station of het apparaat waarvan u de gegevens hebt verloren.

data recovery
Wat vind jij van dit topic?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.

Instagram
Text widget

Aenean congue blandit semper. Nulla sodales convallis risus vitae ultrices. Sed tempor nulla vel sodales facilisis. Curabitur cursus egestas bibendum.