Geheugenkaarten

De geheugenkaart is een belangrijk onderdeel van je camera. De foto’s die je maakt en nog wat andere informatie worden op de geheugenkaart weggeschreven. Als er geen geheugenkaart in je camera zit dan kan je geen foto’s bewaren.  Om al die gegevens later naar je desktop of laptop te verplaatsen moet de SD-kaart in een kaartlezer geplaatst worden die aangesloten is op je pc of laptop. Er zijn universele kaartlezers die verschillende gleuven hebben voor verschillende soorten geheugenkaarten.
Er zijn een paar eigenschappen waaraan de juiste geheugenkaart moet voldoen:

Formaten geheugenkaarten

Bijna alle camera’s gebruiken een standaardformaat SD-kaart of Secure Digital kaart. SD-kaarten heb je in 3 formaten:

Het mini- en microformaat wordt in kleinere toestellen gebruikt zoals smartphones.

Om al die gegevens later naar je desktop of laptop te verplaatsen moet de SD-kaart in een kaartlezer geplaatst worden die aangesloten is op je pc of laptop. Er zijn universele kaartlezers die verschillende gleuven hebben voor verschillende soorten geheugenkaarten. De meeste laptops hebben een SD-kaartlezer ingebouwd.

Types geheugenkaarten

Er zijn momenteel 4 types SD-kaarten. De gewone SD-kaart wordt nog nauwelijks gebruikt. Later zijn eerst de SDHC-kaarten ontwikkeld en daarna de SDXC-kaarten. SDHC staat voor Secure Digital High Capacity en SDXC is dan voor Extended Capacity.  SDUC zijn de nieuwste generatie SD-kaarten. SDUC staat voor Secure Digital Ultra Capacity. Het onderscheid heeft vooral te maken met een hogere capaciteit en een snellere gegevensoverdracht.  Zoek in de handleiding van je camera welk type geheugenkaart je moet aanschaffen.

De capaciteit van geheugenkaarten

Het aantal foto’s dat op een geheugenkaart kan bewaard worden hangt af van:

De capaciteit van een SD-kaart gaat tot maximaal 4 GB en een SDHC-kaart gaat tot 32 GB. De capaciteit van SDXC-kaarten is vele malen groter: 64 GB, 128 GB, 256 GB en dat loopt op tot 2 TB. De nieuwe SDUC-kaarten gaan van 2 TB tot 128 TB.
Op de website SDcard.org vind je meer details over alle types geheugenkaarten.

Op Chinese websites worden SDXC-kaarten aangeboden van 512 GB aan spotprijzen. Denk eraan, als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar.  Niet kopen, ze doen het niet.

De hoeveelheid geheugen dat door één foto in beslag genomen wordt kan je terugvinden als je op je pc naar de eigenschappen van een foto gaat kijken.

Als je de capaciteit van je SD-kaart deelt door de grootte van één foto dan weet je hoeveel foto’s er op die geheugenkaart passen. Voor je gaat delen: 1GB = 1024 MB.

Een en ander hangt af van het bestandsformaat dat jij hebt gekozen in het menu van je camera: jpg, RAW of beide tegelijk. Het RAW-formaat biedt je de beste mogelijkheden als je je foto’s nadien nog wil bewerken. Maak je foto’s die alleen maar op klein formaat gaan bekeken worden, dan kan je net zo goed jpg’s nemen (of met je smartphone fotograferen).

Hieronder de resultaten voor de Sony A6400 en A7Riv met een 64 GB SD-kaart

 

JPG laagste kwaliteit

JPG hoge kwaliteit

RAW

JPG+RAW

Sony A6400

13107

3416

2505

1445

Sony A7Riv

3995

1425

1028

597

Een eenvoudige methode om tot hetzelfde resultaat te komen: steek een lege SD-kaart in je camera en kies in het menu voor het RAW bestandsformaat. In de zoeker en op het scherm van je camera verschijnt naast een heleboel andere informatie ook een indicatie over het aantal foto’s dat je kan nemen.

Loop je al een paar uur te fotograferen dan kan je daar ook zien hoeveel foto’s je nog kan maken.

Veel fotografen kopen liever 4 kaartjes van 16 GB dan één kaart van 64 GB. In het geval dat er een kaartje stuk gaat ben je niet alles kwijt. Voor de prijs maakt het niet veel uit. Soms zijn 4 kleinere kaarten zelfs goedkoper dan één grote.

High-end camera’s hebben ruimte voor 2 geheugenkaarten. In het menu kan je kiezen hoe je die 2 kaarten gaat benutten:

Als er met een kaart iets fout loopt, gebruik ze dan niet meer, leg ze opzij tot je aan je pc zit. De kans is groot dat de foto’s die er op staan kunnen gered worden.

De meeste SD-kaarten hebben aan de linkerkant een schakelaar waarmee je de kaart op slot kan doen. Je kan er dan niet meer op schrijven en je kan de inhoud ook niet (per ongeluk) wissen. Als je met meerdere kaarten werkt is het veilig om een volle kaart op slot te doen voor je ze opbergt. Als je een kaart die op slot zit in je camera steekt dan krijg je een foutbericht.

De snelheid van geheugenkaarten

De snelheid waarmee de camera data wegschrijft naar de geheugenkaart noemt men schrijfsnelheid. De snelheid waarmee de pc die data vanaf de kaart kan lezen is de leessnelheid. De leessnelheid is niet zo heel belangrijk. Als de pc begint met je foto’s te lezen ga je een iets drinken. Tegen dat je terug aan je bureau zit heeft de pc zijn werk gedaan.

De schrijfsnelheid wordt wel belangrijk als er veel data bewaard worden. Dat kan als je in RAW-formaat werkt en als je continue opnamen maakt van bijvoorbeeld 10 beelden per seconde. De schrijfsnelheid is ook belangrijk als je video opneemt. Eén uur video neemt al snel 15 GB in beslag en in de hoogste kwaliteit ga je richting 50 GB. Die overvloed aan data gaat eerst naar de buffer van de camera en wordt dan zo snel mogelijk naar de geheugenkaart geschreven. Als de buffer vol is kan je even niet verder fotograferen. Een snelle SD-kaart is dan belangrijk.

De geheugenkaarten die ik gebruik zijn van het type SDXC en sommige hebben een schrijfsnelheid van 170 MB/s en andere van 300 MB/s.  

Wat is voor jou de beste koop?

SD-kaarten formatteren of wissen

Als je een geheugenkaart formatteert, verwijder je alle informatie die op de kaart staat. Je kan dat op de pc doen maar ik doe dat formatteren altijd in de camera dan weet je zeker dat kaart en camera correct met elkaar praten. In het menu heb je daarvoor een optie. Je kan op de camera en op de pc ook kiezen om foto’s te wissen, bijvoorbeeld omdat je ziet dat ze er niet al te best uitzien.

Je kan ook kiezen om alle foto’s te wissen, dan is de kaart ook leeg. Toch is er een verschil. Je kan een geheugenkaart vergelijken met een boek. Je hebt een inhoudsopgave en daarna op elke pagina tekst. Door in de inhoudsopgave te kijken vind je de tekst die je zocht. Een geheugenkaart heeft ook een inhoudsopgave. Daarin staat waar een bepaalde foto terug te vinden is. Als ik een foto wis dan kan ik op die plek een nieuwe foto bewaren. Die nieuwe foto is misschien net wat groter dan de ruimte die je hebt vrijgemaakt, dan moet je een stukje van die foto weer op een andere lege plek gaan wegschrijven. Je begrijpt dat dat al snel een rommeltje wordt. Het lukt wel maar omdat je op meer plaatsen naar je foto moet zoeken gaat het wat trager.  Het is een goede gewoonte om een geheugenkaart te formatteren als je de foto’s hebt gekopieerd naar de pc maar niet voordat je gecontroleerd hebt dat de foto’s op de pc vlot gelezen kunnen worden. Als al je foto’s correct zijn gekopieerd van de geheugenkaart naar de harde schijf van je pc of laptop dan kan je best de geheugenkaart opnieuw formatteren. De geheugenkaart kan dan weer optimaal gebruikt worden.

Ook wordt aangeraden om, wanneer je je foto’s naar een computer of harde schijf kopieert, niet te ‘knippen en plakken’, maar te ‘kopiëren’.

Haal de geheugenkaart uit de kaartlezer en formatteer ze in de camera.

tips

Wat vind jij van dit topic?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.

Instagram
Text widget

Aenean congue blandit semper. Nulla sodales convallis risus vitae ultrices. Sed tempor nulla vel sodales facilisis. Curabitur cursus egestas bibendum.