Dramatisch interieur

Recept voor een dramatische interieurfoto

Kenmerken van dit type foto: een dramatische interieurfoto met een breed scala aan tinten (van donker tot licht), een weidse blik van vloer tot plafond en levendige kleuren. Hoe maak je zo’n dramatische interieurfoto?

Blog van de redactie van uitgeverij Van Duuren Media
 

APPARATUUR

Deze foto is gemaakt met een fullframesysteemcamera. Om zowel de vloer als het plafond vast te leggen (zie afbeelding) heb je een extreme groothoeklens nodig. Hier heb ik een 16-35mm-lens gebruikt die helemaal is uitgezoomd tot 16 mm (dat is ongeveer 12 mm bij een camera met cropfactor). In een omgeving met weinig licht als deze moet je vanaf statief werken (in dit geval heb ik een Platypod Ultra gebruikt). Ik plaatste mijn camera boven op de katheder, zodat die perfect uitlijnde met het pad.

CAMERA-INSTELLINGEN

Deze foto is gemaakt in de modus diafragmavoorkeuze ingesteld op f/9, waardoor alles scherp is en met een ISO-waarde van 100 (of je laagst mogelijke instelling). De foto is gemaakt met belichtingsbracketing ingeschakeld om de donkere details van het interieur vast te leggen zonder de glas-in-loodramen erboven te overbelichten.

BELANGRIJKSTE TECHNIEK

Het standpunt. Dat is anders omdat de foto vanaf het altaar is gemaakt, kijkend naar de entreedeur, waar de kerkgangers zitten. Meestal zien we het perspectief vanaf de kerkbanken met de blik naar het altaar. Bovendien kun je met de extreme groothoeklens veel in één foto opnemen, inclusief het prachtige plafond, wat essentieel is.

NABEWERKING

De eerste stap was om de belichtingsreeks in Lightroom te combineren tot een enkele HDR-foto (zie bladzijde 229), daarna zette ik de schuifregelaar Hooglichten op –100 om het licht dat door de glas-in-loodramen viel terug te brengen. Het Contrast heb ik flink verhoogd, waardoor de foto kleurrijker is geworden en ik heb ook de waarden bij de schuifregelaar Textuur flink en bij Helderheid een beetje verhoogd. Daarna voegde ik nog wat verscherping toe om de foto een frisse uitstraling te geven.

Dit ‘recept’ voor een dramatische interieurfoto is afkomstig uit mijn Grote reisfotografieboek. Het boek is geen theorieboek vol verwarrend jargon en gedetailleerde concepten. Daar zit je niet op te wachten. In dit boek vertel ik je precies in welke situatie je welke instelling moet gebruiken en welke knop je moet indrukken. Het boek bevat 200 prachtige foto’s waarbij ik je telkens uitlegt hoe ik die foto heb gemaakt en hoe jij dat ook kunt doen. Zo zorgen we er samen voor dat jouw reisfoto’s zo mooi, levendig, meeslepend en professioneel worden, dat toeschouwers zich meteen op de plek van bestemming wanen.

Scott KelbyScott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografieHet grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.
Wat vind jij van dit topic?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.

Instagram
Text widget

Aenean congue blandit semper. Nulla sodales convallis risus vitae ultrices. Sed tempor nulla vel sodales facilisis. Curabitur cursus egestas bibendum.